Президентът на Беларус Александър Лукашенко заплаши днес, че ще пренасочи

...
 Президентът на Беларус Александър Лукашенко заплаши днес, че ще пренасочи
Коментари Харесай

Президентът на Беларус скочи срещу Русия

 Президентът на Беларус Александър Лукашенко заплаши през днешния ден, че ще пренасочи търговията на страната на нефт и петролни артикули напълно през балтийските страни и съобщи, че връзките на Беларус с Русия може да бъдат прекъснати поради задълбочаващия се спор за дотациите. Москва държи Минск в геополитическата си орбита посредством енергийни дотации и заеми, само че възнамерява последователно да промени това, с цел да облекчи своята стопанска система, обременена от западните наказания поради анексирането на Крим през 2014 г.
Информационната организация Ройтерс акцентира, че изказването на Лукашенко цели да разсее догатките на съветски и беларуски медии, че Русия желае да употребява разногласието за дотациите, с цел да притисне Беларус да се интегрира с Русия.

Властите в Минск споделят, че ще губят по 300-400 милиона $ годишно поради измененията в съветската данъчна политика и се пробват да получат отплата. Русия твърди, че дотациите костват на нейната хазна милиарди долари.
 
През декември Москва приключи договарянията и съобщи, че размерът на компенсацията зависи от степента на интеграция сред двете страни.

" Ако управлението на Русия избере подобен път и да изгуби единствения си съдружник в западна посока, изборът е негов ", сподели Лукашенко, представен от беларуската организация БелТА.

Той съобщи, че не е обсъждал бъдещо обединение на Беларус с Русия под управлението на Владимир Путин. " По доста, доста аргументи, вие сами разбирате, е изключено обединяването на двете страни ", сподели президентът на Беларус ".

Ройтерс напомня, че в края на предходната година Лукашенко се срещна два пъти с Путин и двамата се споразумяха да работят за изглаждане на различията. Беларус от дълго време купува от Русия на занижени цени недопечен нефт и някои петролни артикули, които след това реекспортира. Това оказва помощ на Лукашенко да държи властта четвърт век, като ръководи стопанската система по руски модел.

 
По публикацията работи: Аспарух Илиев
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР